Vulkanen in Indonesië

Indonesië heeft maar liefst 500 vulkanen en iets meer dan 100 zijn actief. Tussen de actieve vulkanen in Indonesië zitten een aantal gevaarlijke vulkanen, waaronder de Merapi. De Bromo is een van de bekendste en toeristische vulkanen van Indonesië. Wil je meer weten? Lees dan het artikel verder!

Merapi

De Merapi is bijna 3.000 meter hoog en de meest gevaarlijke en actieve vulkaan. Bij de uitbarsting van de Merapi in 2010 kwamen er meer dan 350 mensen om het leven en 280.000 mensen moesten hun huis verlaten. De vulkaan Merapi ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Yogyakarta. De recentste uitbarsting van de Merapi is in 7 augustus 2021 waar dorpen rond de Merapi werden bedekt door een laag as en rook die een kilometer hoog de lucht in is gegaan. De Merapi is constant actief en er komen geregeld aswolken uit de vulkaan. Misschien wel interessant om te weten is dat de naam ‘’Merapi’’ afkomstig is van de Javaanse taal: meru (=berg) en api (=vuur).

Bromo

De bekendste vulkaan van Indonesië is de Bromo en vooral bekend omdat je hier midden in de nacht met jeeps naar toe rijdt en van de zonsopgang kan genieten. In het Oosten van het Indonesische eiland Java ligt de vulkaan Bromo. De Bromo ligt op zo’n 3 uur rijden van het vliegveld van Surabaya. ‘S nachts is het enorm koud in de buurt van de Bromo, maar wanneer de zon op komt is het weer erg warm. Wees ook op tijd om het beste plekje te bemachtigen. Het is namelijk een erg populaire bezienswaardigheid in de vroege morgen. De Bromo is 2.392 meter hoog en is bijzonder omdat deze samen met 2 andere vulkanen in een zandzee ligt van 8 bij 10 kilometer. Aan de rand van de krater van de Bromo kan je de zonsopgang bekijken.

Semeru

Ook een actieve vulkaan op het eiland Java is de Semeru en is 3676 meter hoog. Dit is daarom de hoogste van het eiland Java. De vulkaan Semeru ligt in het Nationale park Bromo Tengger Semeru. De vulkaan Semeru is sinds 1818 maar liefst 57 keer uitgebarst en de laatste uitbarsting is 16 januari 2021 geweest.