Waarom zijn de stoffen uit Indonesië genaamd 'batik' zo onbekend in het Westen?

Dat was de eerste vraag. Overal vind je toko's en Indonesische restaurants, waar iedereen geniet van het heerlijke eten (en terecht!), maar waarom is bijna niemand bekend met Indonesische batik? 
Bij Bags & Batik willen we de kunst van batik naar het Westen brengen. Onze collectie bestaat uit batik tassen, batik accessoires, sieraden geïnspireerd op Bali en decoratie voor in huis. 

Over...

Mijn naam is Amber Shania (25) en 5 jaar geleden naast mijn studie begon ik met Bags & Batik. Met destijds €20,- euro op mijn bankrekening en een visie is Bags & Batik geworden wat het nu is: Een Indonesische webshop met batik tassen en accessoires. 


Mijn inspiratie voor het oprichten van Bags & Batik is afkomstig van mijn grootouders, die geboren zijn in Jogjakarta, Indonesië (Java). In 1958 werden zij gedwongen Indonesië te verlaten en zich in Nederland te vestigen, net zoals meer dan 300.000 andere Indische Nederlanders. Al hun eigendommen werden ingenomen en afgepakt, en ze moesten een nieuw leven beginnen in het koude Nederland. 


Mijn grootouders hebben mij de Indische cultuur bijgebracht en verhalen verteld over hun leven in Indonesië, zowel de mooie als de nare momenten. De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan afvragen waarom we in het Westen, afgezien van het heerlijke eten, zo weinig van deze cultuur zien, ondanks dat Nederland momenteel meer dan 1 miljoen Indische Nederlanders (Indo's) telt, van verschillende generaties.

Hoe het allemaal begon

Het avontuur begon met het creëren van handgemaakte batik scrunchies. Toen ik batik stoffen kreeg van mijn opa, raakte ik al snel geïnspireerd om mijn eigen batik scrunchies te maken. Begin 2019 werd het verkopen van mijn batik scrunchies gedaan via Instagram, en na een paar maanden was het tijd voor een echte webshop: www.bagsandbatik.nl. Het jaar daarop (2020) begon Bags & Batik zich verder uit te breiden, met de toevoeging van handgemaakte batik tassen uit Indonesië en accessoires. 

Bags & Batik biedt een selectie van verschillende producten, variërend van (batik) tassen, sieraden en accessoires zoals batik scrunchies, sarongs en batik sjaals, tot aan verfijnde woonaccessoires, handgemaakt in Indonesië. Als jouw online bestemming voor Indonesische accessoires, is Bags & Batik dé online winkel die je zoekt.