Wat is batik?

Het verhaal achter batik...

Batikstof vormt de basis van de creaties van Bags & Batik. Deze unieke stof wordt met de hand gemaakt in Indonesië. In deze blogpost ontdek je meer over de kunst van batik, de gebruikte techniek en de rijke geschiedenis ervan.

Wat is batik?

Batik is een stofdruktechniek waarbij hete was wordt gebruikt om patronen op stof aan te brengen, meestal met behulp van gereedschap genaamd 'canting' of een 'cap'. In deze blogpost zullen we later meer in detail ingaan op deze technieken.

Indonesische batik is een eeuwenoude stofdruktechniek met een rijke geschiedenis. Er zijn zelfs batik stoffen gevonden van meer dan 2.000 jaar geleden. Bij deze techniek wordt hete was gebruikt, die meestal bestaat uit een combinatie van bijenwas en soms ook hars.

De kunstenaar brengt met behulp van gereedschappen zoals een 'canting' of een 'cap' patronen aan op de stof. Deze patronen kunnen variëren van geometrische ontwerpen tot complexe artistieke creaties, en ze weerspiegelen vaak de culturele en regionale achtergrond van de maker. 

In de traditionele batiktechniek van Java, Indonesië, maken ambachtslieden gebruik van speciale gereedschappen, zoals de 'canting' (een koperen pen of waspen) en de 'cap' (een koperen stempel).

Maar wat is een canting, en hoe wordt deze gebruikt?

Een canting is een authentiek Indonesisch instrument dat dient om was in fijne stippen en lijnen op een doek aan te brengen. Er bestaan verschillende soorten canting, die qua uiterlijk sterk op elkaar lijken, maar waarbij het verschil in de punt zit, waardoor de was uit het kommetje kan vloeien. Grotere openingen in de punt resulteren in bredere lijnen en grotere stippen op het doek. Het gebruik van deze traditionele gereedschappen draagt bij aan de unieke schoonheid van batik.

Wat houdt een 'cap' of koperen stempel in?

Een cap wordt gebruikt om batikpatronen moeiteloos over te dragen op de stof. Door het gebruik van deze vaak grote stempel gaat dit proces aanzienlijk sneller dan wanneer men een 'canting' (een koperen pen of waspen) zou gebruiken.

Het stempelblok zelf bestaat uit honderden handgevormde koperen stukjes, die samen een complex patroon kunnen creëren op het doek. Dankzij deze verftechniek is elk batikdoek werkelijk uniek. Ontwerpers kunnen hun creatieve geest de vrije loop laten gaan, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn!

Nadat de patronen op de stof zijn aangebracht, ondergaat het doek een kleuringsproces en wordt het doek gekleurd in een dompelbad.