GRATIS VERZENDING VANAF €50,- | SHOP NU, BETAAL ACHTERAF!

Wat is batik?

Het verhaal achter batik...

Wat is batik? Batik stof wordt gebruikt op de tassen, scrunchies en waaiers van Bags & Batik. Een prachtige unieke stof handgemaakt in Indonesië.
Maar wat is batik precies, en wat voor techniek wordt er gebruikt? Dat lees je in deze blogpost.

Batik is een stofdruktechniek waarbij er met hete was patronen worden aangebracht op een doek. Batikken is een hele oude stofdruktechniek. Er zijn zelfs batik stoffen gevonden van meer dan 2.000 jaar geleden! De was bestaat uit een combinatie van bijenwas en soms ook hars. Nadat de patronen op het doek zijn gemaakt, wordt het doek gekleurd in een dompelbad of met de hand. 

Wat is een cap (=koperen stempel)?

Een cap wordt gebruikt om batikpatronen over te brengen op de stof. Omdat dit vaak een grote stempel is, gaat dit een stuk sneller dan met een canting (= een koperen pen/waspen).

Het stempelblok is gemaakt van honderden kleine stukjes koper die met de hand zijn gevormd om meerdere keren een ingewikkeld patroon te kunnen creëeren op het doek. 

Door deze verftechniek is elk batik doek uniek. Een ontwerper kan daarom zijn creativiteit de vrije loop laten gaan door de talloze mogelijkheden!  


Op Java - Indonesië gebruiken ze voor batikken een canting (= een koperen pen/waspen) . Of een cap (= een koperen stempel). 


Wat is een canting (=een koperen pen/waspen)?

Een canting is een traditioneel Indonesisch hulpmiddel die wordt gebruikt om was in fijne stippen en lijnen op een doek aan te brengen. Er zijn verschillende soorten canting. Ze lijken erg op elkaar, maar het verschil zit in de tip, waardoor de was uit het kommetje kan stromen. Grote gaten in de punt zorgen voor bredere lijnen en grotere stippen op het doek. 

 «   »