Alles over Yogyakarta

Yogyakarta is niet alleen een stad in Indonesië midden op het eiland Java, maar ook de hoofdstad van de provincie Yogyakarta. Wat kan je in de stad Yogyakarta doen, waarom is dit een plek om eens te bezoeken en wat wordt er in Yogyakarta gedragen? Je leest het hier!

 

Als je van plan bent om Indonesië te bezoeken is Yogyakarta zeker een aanrader om naartoe te gaan en staat vooral bekend om de culturele bezienswaardigheden. In Yogyakarta kennen ze veel oude tradities en het is een populaire stad om heen te gaan als toerist.

Sultan Palace

In Yogyakarta vind je als een van de grootste bezienswaardigheid de kraton van Yogyakarta. Dit is het paleis van de sultan in Yogyakarta oftewel Sultan Palace. Een sultan regeert of heerst over een sultanaat (dit houdt in dat hij over een bepaald gebied heerst / regeert).

Bij binnenkomst van Sultan Palace krijg je een gids die je alles vertelt over hoe het er aan toe gaat en rondleidt. Je vindt persoonlijke collecties van de Sultan en bijzondere architectuur. Ook hoor je een traditioneel gamelanorkest spelen die bestaat uit 5 tot 40 instrumenten.

Sono-Budoyo Museum


Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en kunst van Java? Dan is het Sono-Budoyo Museum een aanrader om te bezoeken. Je leert meer over kunst uit de regio en kan een rondleiding krijgen door het museum langs de galerijen waar verschillende culturele dingen te zien zijn. Het is een stukje geschiedenis en het leven in Yogyakarta. Je kunt hier klederdracht, wayangpoppen, Javaans interieur zien en nog veel meer.

Klederdracht 

Wat door vrouwen in Indonesië wordt gedragen en een traditioneel kledingstuk is, is een kebaya. Dit is een blouse-jurk en is gemaakt van zijde, dun katoen of polyester. Een kebaya wordt gedragen boven een sarong of een lang batik doek. Een kebaya wordt gedragen bij gelegenheden maar ook in het dagelijks leven wordt dit nog wel gedragen. 

Borobudur

Op zo’n 40 kilometer van Yogyakarta vind je de Borobudur. Een grote boeddhistische tempel en het grootste bezienswaardigheid van het land. De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en ligt op een hele bijzondere locatie.

De Borobudur staat ook nog eens op de werelderfgoedlijst en is pas in 1814 herontdekt door o.a een Nederlander. Dit komt omdat het in de jungle lag en sindsdien is het een plek wat toeristen graag bezoeken.