Wat is het verschil tussen Indo’s en Indonesiërs?

Voor velen is het nog niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen een Indo en een Indonesiër. Wat maakt een Indo een Indo en een Indonesiër een Indonesiër, waar ligt dit eigenlijk aan? Dat leggen we je vandaag uit!

Een Indo is een mix van Aziatisch en Europees en een Indonesiër is een Javaan, Sumatraan, Balinees enzovoorts. Een Indo heeft altijd Europees bloed én Indonesisch bloed.

In Indonesië is het grotendeels moslims (88%) maar vaak zijn Indonesiërs ook Christelijk, Hindoe of een ander geloof terwijl bij de Indo’s een klein deel moslim is en een groter deel Christelijk of iets anders.

Indonesië kent meer dan 300(!) bevolkingsgroepen. De grootste groepen zijn Javanen, Maleiers en Soedanezen, maar er zijn ook bevolkingsgroepen met minder dan 1.000 mensen.


Bij elkaar worden er meer dan 250 talen op de Indonesische eilanden gesproken maar de officiële taal en wat de meeste Indonesiërs spreken is Bahasa Indonesia, daarnaast wordt veel Javaans, Soendanees of Balinees gesproken. 

 

Bij Indo’s is de moedertaal Nederlands maar krijgen vaak van generatie op generatie Bahasa Indonesia mee. De generatie Indo’s die uit Indonesië naar Nederland zijn gekomen praten (bijna) altijd vloeiend Bahasa Indonesia.