Wat zijn wajangpoppen?

Als je al eens in Indonesië of op de pasar malam bent geweest heb je ze vast gezien: Wajangpoppen. In het Javaans betekent ‘’wayang’’ schim of schaduw. De betekenis is een bepaalde vorm van een poppenspel waar schaduw wordt gebruikt. De wajangpoppen vertellen een verhaal en de muziek van gamelan speelt. Wajangpoppen in een poppenspel worden gemaakt van vers buffelhuid. Na het hele proces van een wajangpop maken snijdt de maker het naar het figuur.

Waar worden wajangpoppen voor gebruikt?

Wajangpoppen worden gebruikt voor een schimmenspel wat erg bekend is in Indonesië. Veel toeristen komen hier naartoe om deze uitvoering te bekijken. Door gebruik te maken van ‘’schimmen’’ en schaduwen kun je veel verschillende stemmingen oproepen.

Het mooie van een schim is dat je deze van heel klein naar heel groot kan krijgen, dat ligt eraan hoe je hem gebruikt. Dit is tijdens een schimmenspel ideaal om verschillende scenario’s uit te beelden. Het schimmenspel is een belangrijk deel van de Indonesische cultuur. 

Er zijn verschillende soorten wajangs:

Wayang kulit = Deze worden het meest gebruikt tijdens schimmenspellen in Indonesië en zijn gemaakt van leer. 

Wayang orang = Dit is een uitvoering met mensen en wordt opgevoerd in dezelfde stijl als een wajangspel. Het verhaal van de uitvoering is gebaseerd op de Ramayana of de Mahabharata.

Wayang golek = Wayang golek zijn de traditionele wajangpoppen van het Soedanese poppenspel uit West-Java. De wayang golek is van hout en wayang-kunst gemaakt.

Wajangpoppen zijn gevaarlijk

In Indonesië is er een bijgeloof dat het kan zijn dat wajangpoppen gevaarlijk zijn en ongeluk geven, net als dolken. De een gelooft er wel in en heeft nergens last van en een ander heeft er wel last van. Zo wordt er ook beweerd dat het deels kan komen op welke plek je de wajangpop in je huis neerzet en niet tegenover een spiegel. Het kan zijn dan wajangpoppen (volgens sommigen zelfs demonen) krachten met zich meebrengen, met name antieke wajangpoppen.