Wat is Krontjong?


Misschien heb je het wel gehoord tijdens een bezoekje aan de Pasar Malam: Krontjong — Muziek die mijn oma en opa meenamen uit Indonesië toen zij naar Nederland vertrokken.

Voor de meeste Indo's zijn de krontjong liedjes héél bekend en is het onmisbaar in de Indische cultuur! 

Tong Tong Fair
Wat is Krontjong?

Krontjong is genoemd naar een Indonesische naam voor het geluid van krontjonggitaar. Dit is een kleine gitaar met 5 snaren, die van oorsprong uit Portugal kwam.

De Krontjonggitaar lijkt ook wel een beetje op de bekende ukelele. Oorspronkelijk bestaat een Krontjong orkest uit een vijf-snarige krontjonggitaar en een tamboerijn, en later kwamen hier de viool en fluit bij. 

Toen de Indischen naar Nederland moesten, namen zij de Krontjong muziek mee. Zo werd de sfeer van het moederland toch een beetje meegenomen naar het nieuwe thuis. Daarom hebben veel Indo’s meestal wel een Krontjong plaat of cd in de kast liggen en geeft het een heel fijn gevoel naar thuis. 

Want krontjong blijft toch prachtig... Een stukje erfgoed van onze Indische geschiedenis! Benieuwd naar Krontjong? Hiernaast heb ik een selectie gemaakt van de populairste (en mijn favoriete) Krontjong nummers. 🎵