De andere kant van Indonesië

 


De meeste toeristen die naar Indonesië gaan bezoeken het eiland Bali. Alles ziet er hier tip top en perfect uit. Maar wist je dat ruim 1 op de 10 Indonesiërs onder de armoedegrens leeft en onder vreselijke omstandigheden? Dat wordt vaak niet beseft wanneer al die perfecte plaatjes voorbij komen van prachtige stranden, cafés, winkels en beachclubs. 

Java is een van de rijkste Indonesische regio’s maar hier leeft meer dan de helft in armoede. In 2016 leefden er bijna 15 miljoen Javanen in armoede.


In 2016 leefden er bijna 15 miljoen Javanen in armoede. Veel van de kinderen kunnen niet naar school, hebben geen toegang tot gezondheidszorg en meer dan de helft heeft geen ziektekostenverzekering. 4 op de 10 kinderen hebben geen schoon drinkwater. Het merendeel van de bevolking moet leven van ongeveer 7800 roepia (€0,65) per dag. 
Wanneer je vuilnisman bent verdien je ongeveer €30,- euro per maand en kroepoek inpakker €10,- per maand. Als je werkloos bent en niet mag of kan werken in Indonesië krijg je niet zoals in Nederland een uitkering. De meeste kinderen, volwassenen, bejaarden en zieken moeten bedelen. 

Indonesië is een land waar armoede enorm erg toeneemt, ondanks de economische groei. Sloppenwijken worden steeds groter. Aan de ene kant van de straat staan enorme hotels met de rijken, en aan de andere kant wonen de armen. 


Ondanks dat wij vaak mooie plaatjes delen van Indonesië op onze website en social media is er ook een andere kant die zeker genoemd moet worden en waar we enorm bewust mee bezig zijn. Want achter de prachtige eilanden schuilt veel meer dan al dat moois en de ‘perfecte’ plaatjes. En dat moet zeker niet vergeten worden.

 

Een aantal goede doelen uit Nederland die hulp bieden aan Indonesië

https://www.kleinegoededoelen.nl/land/indonesie/

https://www.childsupportindonesia.nl/help-helpen

https://www.savethechildren.nl/waar-werken-we/indonesie

https://www.kinderhulpindonesie.nl/projecten.html

https://www.neba.nl/

https://www.wildeganzen.nl/projecten/schoon-drinkwater-indonesie

https://onderwijskinderenindonesie.nl/