Een tripje naar.. Vulkaan de Bromo ๐ŸŒ‹


Misschien heb je er ooit wel van gehoord: Vulkaan de Bromo. Dit is een vulkaan op het eiland Java, Indonesië. De Bromo is 2.392 meter hoog en is bijzonder omdat deze samen met 2 andere vulkanen in een zandzee ligt van 8 bij 10 kilometer. Aan de rand van de krater van de Bromo kan je de zonsopgang bekijken.

Zelf heb ik dit ook een aantal jaren geleden gedaan, en wat een geweldige ervaring is dit! Midden in de nacht vertrek je in een Jeep door donkere paden richting de Bromo en het laatste stukje kan je met de trap beklimmen.

Je zou denken dat het Indonesië is, en daarom nog warm midden in de nacht. Maar rondom de Bromo is het midden in de nacht ijskoud!  Er schijnt geen licht tussen de paden en vlak daarnaast kan je de afgrond al in rijden, dus dan is het maar vertrouwen op de bestuurder!

De Bromo is het allermooist tijdens de zonsopgang. De zon kruipt steeds een stuk hoger aan de hemel en de kleuren worden steeds feller. Het is een prachtig beeld en zeker de moeite waard om mee te maken. Wel moet je er vroeg je bed voor uit want de zon komt rond 05:30 op. Je moet zeker rond 03:00 / 03:30 je bed uit, wil je op tijd zijn voor dit geweldige moment (Het is vanaf je hotel namelijk nog een stuk rijden met de Jeeps).

Wees ook op tijd om het beste plekje te bemachtigen. Het is namelijk een erg populaire bezienswaardigheid in de vroege morgen. 

Hoe kom je bij vulkaan de Bromo?

In het Oosten van het Indonesische eiland Java ligt de vulkaan Bromo. De Bromo ligt op zo’n 3 uur rijden van het vliegveld van Surabaya. Ook heeft Malang een vliegveld, maar deze is klein met een aantal binnenlandse vluchten. 
Wil je overnachten rondom de Bromo? Dat kan zeker! Omdat je midden in de nacht met de Jeeps naar de vulkaan rijdt zijn er meerdere dorpjes rondom de Bromo waar je kan overnachten. Via o.a booking.com vind je een groot aanbod en kan je eenvoudig een kamer reserveren. 

Wat kost het om de Bromo te zien?

De Bromo bevindt zich op het Bromo-Tengger-Semeru National Park en daar geldt een entree voor. Neem daarom genoeg cash mee. Doordeweeks betalen Buitenlanders 217.500 IDR (in euros: €13,50) en in het weekend 317.000 IDR (€20 euro).

Wat mee te nemen naar de Bromo?

Als je naar de Bromo gaat is het ook handig om bepaalde spulletjes mee te nemen. Ook is het enorm koud in de vroege ochtend dus een lange broek en vestje zijn zeker een must! Neem vooral goede schoenen mee en niet op de slippertjes. Een zaklamp is erg handig omdat er bijna niet tot geen licht is dus een zaklamp is zeker nodig voor de laatste meters lopen. Cash voor de entree is erg belangrijk. Vergeet geen water en snacks mee te nemen want het wachten op de opkomende zon kan wel een tijdje duren!

Ik hoop jullie op deze manier genoeg te hebben geïnformeerd over een eventueel tripje naar vulkaan de Bromo. Het is zeker de moeite waard om deze eens in je leven gezien te hebben.